"Trebuie sa includem in orice teorie asupra dezvoltarii ideea ca este normal si sanatos ca un individ sa fie capabil a-si apara fiinta de esecurile timpurii din relatia sa cu lumea, realizand o "inghetare" a situatiei de esec. Odata cu aceasta, in mintea umana se instaleaza presupunerea inconstienta (ce poate deveni o speranta constienta) ca va aparea in viitor o oportunitate pentru o experienta inovatoare, in cadrul careia situatia traita ca esec in relatia cu lumea va putea fi "dezghetata" si retraita, intr-o stare specifica, intr-un mediu care va crea o adaptare adecvata."
D. Winnicott (1896-1971)
Psihoterapia psihanalitica se bazeaza pe ideea ca uneori incercam sa facem fata problemelor straduindu-ne sa ni le scoatem din minte, "scapand" in felul acesta de ele. Ele vor continua sa aiba insa un efect semnificativ asupra emotiilor si comportamentului nostru.Experientele timpurii, din copilarie, sunt importante pentru felul in care "lucreaza" mintea noastra. O mare parte a mintii umane opereaza inconstient. De la o varsta frageda, ne gasim propriile feluri de a ne gestiona experientele. Aceste moduri de organizare determina la randul lor modul in care vom gestiona experientele ulterioare.
Relatia cu psihoterapeutul este o importanta parte a psihoterapiei psihanalitice. Terapeutul ofera un spatiu de confidentialitate, siguranta si intimitate, intr-un cadru specific, ce faciliteaza re-jucarea vechilor tipare inconstiente de relationare. Cadrul specific oferit faciliteaza retrairea conflictelor emotionale si sunt gasite noi solutii la vechile probleme. Acest proces ajuta la identificarea vechilor tipare ce se tot repeta. Devenind constienti de vechile tipare, schimbarea devine posibila.
Cu ajutorul psihoterapeutului psihanalist, putem sa ajungem treptat la intelegerea experientelor trecute si sa constientizam modurile in care le-am gestionat pana acum. Aceasta conduce la un proces de schimbare, ce se instaleaza pe parcursul psihoterapiei.
Dificultatile prezente si trecute sunt reflectate in relatia cu psihoterapeutul. Chiar daca experientele retraite pot fi dureroase, ele reprezinta baza dobandirii autocunoasterii necesare combaterii problemelor.
Psihoterapeutul psihanalist va dezvalui putine lucruri despre el insusi. Chiar daca poate parea cumva detasat, aceasta abordare faciliteaza exprimarea dorintelor si conflictelor psihice ale clientului sau.